2014. március 18., kedd

Ásványvíz

„Ásványvíz olyan felszín alatti, természetes és/vagy védelmi intézkedésekkel védett víztartó rétegből feltárt vagy nyert, természeténél fogva tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból emberi egészségre ártalmatlan víz, amelyben éves átlagértékben az oldott ásványianyag-tartalom eléri, vagy meghaladja az 1000 mg/litert.”
„Gyógyásványvíz az olyan felszín alatti, természetes és/vagy védelmi intézkedésekkel védett víztartó rétegből feltárt vagy nyert, természeténél fogva tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból emberi egészségre ártalmatlan víz, amely oldott ásványianyag-tartalma magas, vagy – annak nagyságától függetlenül – egyéb biológiailag aktív alkotórészei következtében gyógyhatású lehet, és amelynek fogyasztását összetételétől függően esetleg korlátozni kell.”
„Üdítővíz olyan felszín alatti, természetes és/vagy védelmi intézkedésekkel védett víztartó rétegből feltárt vagy nyert, természeténél fogva tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból emberi egészségre ártalmatlan víz, amely földtani eredetétől függően az általánosan használt, a közműhálózatból származó vizektől általában eltérő összetételű, amely azonban az ásványvíz vagy gyógyásványvíz kategóriának egyéb vonatkozásban nem felel meg.”
Az ivásra is alkalmas „gyógyvíz olyan felszín alatti, természetes és/vagy védelmi intézkedésekkel védett víztartó rétegből feltárt vagy nyert, természeténél fogva tiszta, mikrobiológiai és kémiai szempontból emberi egészségre ártalmatlan víz, amely oldott ásványi anyag- vagy gáztartalma következtében gyógyhatású, amely azonban a biológiai vízigény kielégítésére nem alkalmas.” – mondja ki a Magyar Szabvány, amely egyezik a FAO/WHO Codex Alimentarius ásványvízszabvány előírásaival.
Magyarország Európa leggazdagabb országa a termálvizek, hévizek, gyógyvizek, ásványvizek és természetes ivóvizek tekintetében.
Hévizeink túlnyomó többsége egyben ásványvíz is, amelyek magas hőmérséklete a világ többi hévizével ellentétben nem vulkanikus eredetű, hanem a vízkészlet a földkéreg ismeretlen mélységéből származó sugárzással és vezetéssel terjedő hő áramok fűtik át.
Az ásványvíz legfontosabb tulajdonsága elsősorban természetes tisztasága, és csak másodsorban az, hogy általában ásványi anyagokban gazdag. Ez azért fontos információ számunkra, mert sajnos ásványvízivási és hasznosítási szokásainkba erőteljesen beleköpött a haszonérdekeltségű gazdaság és ipar.
Mit iszunk ma ásványvíz gyanánt?
Míg eddig az emberek ásványvizet csak gyógyászati céllal fogyasztottak kúraszerűen (persze figyelembe véve az összetételt), a 70-es évektől kezdve a gyártók és a palackozók egyre jobban beépítették a tudatunkba, azt, hogy az ásványvíz tulajdonképpen ivóvíz, és bármelyiket bármilyen mennyiségben bátran fogyaszthatjuk.
Hát ez így ebben a formában márpedig nem igaz!
Az csak a palackozó érdeke, hogy minél többet eladjon, hisz hatalmas rajta a haszon. A kitermelési jog kiváltása után szinte nulla forintból, tudja előállítani az ásványvizet, amit fertőtlenít, hogy a szabványnak megfeleljen, vagy szénsavval dúsít. És ez még a jobbik eset, de hidro-mikrobiológus barátom kiszámolta, hogy a magyarországi ásványvíz kutaknak nincs annyi vízhozama egy évben, mint amennyi palackozott ásványvizet eladnak. Kérdem én, akkor mi van a palackban, és vajon melyikben nem igazi a víz?
Ásványvíz utáni kutakodásom során találkoztam nem egy olyan ásványvízzel, amelynek egyébként is apró betűs összetétele alatt még apróbb betűkkel bújt meg a következő mondat: „ivóvíz, ásványi anyagokkal dúsítva”. Hát ez a parasztvakítás csúcsa, amikor a csapvizet némi kőporral teleszórva és szénsavval dúsítva eladják busás haszonnal a gyanútlan népeknek ásványvíz gyanánt, utána meg csodálkozunk, hogy mitől van vesekövünk … És a szomorú ebben az, hogy van pofájuk ezt a terméket kiváló tisztaságú ásványvízként reklámozni. Viszont valamiben korrektek: legalább feltűntetik a terméken – még ha alig láthatóan is -, hogy ez nem az, aminek látszik.
És mi van azokkal a palackozókkal, akik ezt nem teszik meg? Hisz valójában bemérhetetlen és nyomon követhetetlen, hogy egy palackban mennyi a valódi ásványvíz, és mennyi az, amit a csapból engedtek ki, hogy utólag felturbózzák benne a márkától elvárt ásványi anyag mennyiséget szervetlen anyagokkal. És pont ez a gyártó próbál meg rábeszélni minket arra, hogy literszám fogyasszuk az ő termékét, hisz minőségi folyadékra szüksége van a szervezetnek!
Arról meg ne is beszéljünk, hogy az ásványvíz nem arra való, hogy fedezze a napi folyadékszükségletünket! Ugyanis a benne található ásványi anyagok mennyisége igencsak le tudja terhelni a szervezetet, a szervetlen formában jelenlévő ásványi anyagok egy idő után kiülhetnek az érfalakra, vese- és epekövet , illetve vesehomokot képezhetnek, lerakódhatnak az ízületekbe.
Ilyenkor szokták nekem szegezni a kérdést, hogy igen ám, de honnan pótoljuk akkor a szervezetből hiányzó és az életműködéshez szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket? El kell, hogy keserítsek mindenkit, de ezek az anyagok csak kelát formában, azaz szerves kötésben hasznosulnak. Az ásványvizek viszont mindezeket szervetlen formában tartalmazzák, ezért nagy részükkel nem tud mit kezdeni a szervezet egy bizonyos mennyiségen felül. Ezt a kérdést máshogy kell megoldanunk, de erről majd később.
Kell-e nekünk buborék?
A buborék, azaz a szénsav csak rövidtávú élvezet nyújt – egyeseknek.
Hosszútávon viszont:
  • elősegíti a szervezet elsavasodását
  • jó táptalaj a Candida gomba elszaporodásának
  • elvonja a kalciumot a csontoktól és a fogaktól
  • nem tesz jót az ízületeknek
  • impotenciát okozhat
Más megítélés alá tartoznak a természetes szénsavtartalmú ásványvizek, de ezeknek is csak kúraszerű fogyasztása javasolt, maximum 2-3 pohárral naponta.
Gyermekeknek semmiképpen ne adjunk semmilyen szénsavas dolgot!
Milyen ásványvizet ihatunk naponta?
Napi fogyasztásra olyan ásványvizet válasszunk, ami szénsavmentes, össz. oldott ásványi anyag tartalma kevesebb, mint 1000 mg/liter, azaz amit a Magyar Szabvány szerinti besorolás szerint „üdítővíznek” nevezünk.
Az elszomorító az, hogy ez sem fogja megoldani a szervezet napi vízigényét, ugyanis az ilyen paraméterekkel rendelkező vizekből is csak maximum napi fél liter fogyasztható a fent említett okok miatt.
Amiből többet is ihatnánk, annak ásványi anyag tartalma nem haladhatja meg a 600 mg/litert. Ez a fajta viszont ritka mint a fehér holló, és semmi garancia nincs rá, hogy valóban megbízható forrásból származik.
Magyarországi legismertebb ásványvízlelőhelyeink és jellemzőik
Ezekből az ásványvizekből csak kúraszerűen napi 2-3 pohárnál több fogyasztása nem ajánlott!
Kereskedelmi
elnevezés
Vízlelő helyAz ásványvíz
típusa
Össz. oldott
ásványi anyag
(mg/liter)
Ionok, egyéb
összetevők
Anna-vízSzeged, Anna-kútAlkáli-hidrogén-karbonáto1321Na+, HCO3-
ApentaBudapest, ŐrmezAlkáliákat is tartalmazó kalcium-szulfátos, hidrogén-karbonátos, jelentős szulfidion- és metakovasav tartalommal1906Na+, Ca++, HCO3-, fluor (3,0 mg/liter)
BalfiBalf, II. sz. kútAlkáliákat is tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos, jelentős szulfidion- és metakovasav tartalommal1990Na+, Mg++, HCO3-, szulfid (1,0 mg/liter), metakovasav (5,6 mg/liter
BékéscsabaiBékéscsabaAlkáli-hidrogén-karbonátosváltozóNa+, HCO3-, huminsav
Borsodi vízEdelényAlkáli-hidrogén-karbonátos és szulfátos4799Na+, HCO3-, szulfát (826 mg/liter)
Büki gyógyásványvízBük II. kútKálciumot is tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, jelentős fluoridion tartalommal4412Na+, Cl-, Ca++, HCO3-, fluor (3,0 mg/liter)
Csokonai ÁsványvízDebrecen, I. hévízkútSok oldott sót tartalmazó alkálikloridos és hidrogén-karbonátos4939Na+, Cl-, HCO3-, fluor (1,9 mg/liter)
FonyódiFonyód, I. kútAlkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, jelentős metakovasav tartalommal2878Na+, Ca++, Mg++, HCO3-, S–, fluor (1,75 mg/liter), metakovasav (5,6 mg/liter)
Hajdúszoboszlói ásványvízHajdúszoboszló, VII. kútSok ásványi anyagot tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, jelentős jodid- és fluoridion tartalommal2590Na+. Cl-, HCO3-, jód (1,0 mg/liter), fluor (3,0 mg/liter)
Harkányi ásványvízHarkány, V. hévízkútKevés oldott sót tartalmazó, jelentős998Na+, Ca++, Cl-, HCO3-, fluor(1,2 mg/liter), szulfid (8,0 mg/liter), metakovasav (60,0 mg/liter)
HarmatvízBudapest, Juventus forrás (Rudas-fürdő)Alkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos és kloridos, jelentős fluoridion tartalommal1620Na+, Ca++, Mg2+, Cl-, HCO3-, SO4 –, S–, fluor (2,65mg/liter)
Kerekdombi ásványvízTiszakécskeAlkáli-hidrogén-karbonátos1275Na+, HCO3-, fluor (1,4mg/liter)
Kékkúti ásványvízKékkút, Theodora- forrásKálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos1749Ca++, HCO3-, CO2
KristályvízBudapest, Magda II. kút (Margit sziget)Alkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, kloridos és szulfátos, jelentős fluorid- és metakovasav tartalommal1355Na+, Ca++, Cl-, HCO3-, SO4–, S–, fluor (2,5mg/liter), metakovasav (53,0 mg/liter)
Mohai ÁgnesMoha, Ágnes-forrásKálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos2096Ca++, HCO3-, CO2
Parádi vízParádsasvár, Csevice II. forrásKálciumot és magnéziumot tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, szénsavas és kén-hidrogénes2832a+, Ca++, HCO3-, CO2, szulfid(3,6mg/liter)
Gyógyvizeink jellemzői
Figyelem! Ezek a vizek szomjúság oldására nem alkalmasak!
Csak probléma esetén fogyaszthatóak, kúraszerűen; adagolását tekintve az orvos, vagy a természetgyógyász utasításait szigorúan betartva.
Kereskedelmi
elnevezés
Vízlelő helyAz ásványvíz
típusa
Ionok, egyéb
összetevők
Ferenc JózsefBudapest, ŐrmezőAlkáli-földalkáli-szulfátosNa+, Mg++, SO4–
Hunyadi JánosBudapest, ÖrsödAlkáli-földalkáli-szulfátosNa+, Mg++, SO4–
IgmándiNagyigmánd-KocsAlkáli-földalkáli-szulfátosNa+, Mg++, SO4–
JódaquaSóshartyánAlkáli-halogénesNa+, Cl-, jód (93mg/liter)
MiraTiszajenőAlkáli-földalkáli-szulfátos, halogénesNa+, Mg++, SO4–, Cl-
SalvusBükkszékAlkáli-hidrogén-karbonátos, halogénes, bórsavas, széndioxidosNa+, Cl-, HCO3-, Br, J-, F-, HBrO, CO
(A táblázatokat szerkesztette dr. Bíró György és dr. Lindner Károly)
A megoldás még várat magára
Ha elővesszük alapfokú matematikai ismereteinket, akkor kiszámolhatjuk, hogy a szervezetünknek szükséges napi vízmennyiséget nem ajánlatos ásványvizekkel fedeznünk, hisz végignézve a palettát, palackozott ásványvizeinkből maximum napi fél liter – vagy annál is kevesebb – fogyasztható. Nagyon kevés olyan márka kapható, amely alkalmas arra, hogy literszám igyunk belőle. Ezek azok a vizek, amelyek ásványi anyag tartalma nem haladja meg a 600 mg/litert.

1 megjegyzés: