2014. március 18., kedd

Az adalékanyagokról

A feldolgozott élelmiszerek csomagolásán az adalékokat E betűvel és egy kóddal jelölik. Ezt a jelzésrendszert a hajdani Európai Közösség még az 1960-as években dolgozta ki a kémiai elnevezések megértéséből származó nehézségek elkerülése érdekében.

A fogyasztó megfelelő tájékoztatása ugyanis megkívánja, hogy a felhasznált anyagok - közöttük az adalékanyagok is - fel legyenek tüntetve az élelmiszer csomagolásán.
Az Európai Közösség kezdetben négy élelmiszeradalék-csoportot állapított meg. A későbbiekben a lista egyre bővült, például az ízfokozók - E620-640 és E950-960 - családjával, melyek elnyomják az ízbeli hibákat.

Alapvető élelmiszeradalék-csoportok

Színezékek: E100-E199.
Tartósítószerek: E200-E299.
Antioxidánsok: E300-E399.
Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők: E400-E499.

Veszélyes élelmiszer-adalékok

Az E100-tól E521-ig nagyon sok adalékanyag van, ami veszélyes is lehet az egészségedre nézve. Épp ezért kiemeltünk néhányat, mely fokozottan káros az emberi szervezetre.

A nitritek és nitrátok - E249-252

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.

Kéndioxid és szulfitok - E220-228

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása.

Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

Nátrium-glutamát - E621

A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet. Emellett az sem mellékes, hogy a fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.

Aszpartám - E951

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.

Ciklamát - E952

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

Szacharin - E954

A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.

Epilógus

Manapság, amikor ugyanazon multinacionális cégek gyártják az élelmiszer-adalékanyagokat is, és az ezen adalékok által kiváltott betegségek tüneteinek csak az enyhítését biztosító, ámde gyógyszernek nevezett készítményeket is, akkor időszerű volna az egész szabályozási rendszert újraépíteni. Valódi megoldást csak az emberek tájékoztatása, és az önellátó, illetve kisközösségi gazdálkodás nyújthat a mérgekkel szemben. Ezt a magam részéről messzemenően támogatom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése