2014. március 16., vasárnap

Guargumi

A guargumi egy indiai növényből előállított állományjavító. Az átlagember az élelmiszerekben találkozik vele leggyakrabban. Elsősorban sűrítő, zselésítő anyagként, térfogatnövelőként, illetve lisztjavító szerként alkalmazzák. Megtalálható többek között a szószokban, tejtermékekben, üdítőkben, lekvárokban, jégkrémekben, felvágottakban, sőt még gyerektápszerekben, tejpótlókban is. Gyakran használt segédanyag energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

Bár a guargumi nem mérgező, élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások szerint különösen hasznos az emésztés szabályozásában és a cukorbetegek táplálkozásában. Az ellentábor véleménye szerint azonban a guarmagliszt elősegíti az allergia kialakulását és maga is képes allergiás reakciót kiváltani, nagy mennyiségben fogyasztva pedig gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat. 2007 nyarán pedig a dioxin- és pentaklórfenol-szennyezés miatt került az európai országok figyelmének középpontjába.

A guargumihoz hasonlóan pedig sok más, feleslegesnek tűnő és kétes hangzású adalékanyagot találunk a különféle kenyérre kenhető, vaj-, sajt-, illetve szendvicskrémekben. Ezek közül több (mai álláspont szerint) egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre, de azért ha nem muszáj valószínűleg senki sem szeretne módosított kukoricakeményítőt és/vagy stabilizátorokat enni.



Előállítása

A guargumit a guarbab magjából állítják elő. A guarbab fő termőterülete Északnyugat-India (elsősorban Rádzsaszthán, továbbá jelentős még Gudzsarát, Harijána, Pandzsáb, Uttar Prades és Himácsal Prades) és Pakisztán, de Amerikában és Afrikában is termesztik.

Az éves guarmag világtermelés időjárástól függően 400‑800 000 tonna körül alakul, ennek mintegy 80%-át India adja, a többit főként Pakisztán. A guarbabot rendszerint a monszun után, július végén-augusztus elején vetik és október végén-november elején takarítják be. A guargumit a guarbab endospermiuma tartalmazza, amelyben hidrokolloid (nyák) formában található és az endospermium 23%-át képezi, mely emellett nagyobb mennyiségű zsírt és fehérjét is tartalmaz. A termést a napon szárítják, majd a magvakat kiverik a hüvelyből és ledarálják. Ezután a guardarát 20-80 °C-on áztatják, extrudálják majd még nedves állapotban kalapácsos malomban finomra őrlik. 

A kivont gumit pogácsa, pellet, por és liszt formában forgalmazzák, de a félkész terméket, azaz a hüvelyezett magvat és a guardarát is exportálják. A legnagyobb guargumi-termelő és -exportőr szintén India. Fő felvevő piaca az Amerikai Egyesült Államok és a Közel-Kelet olajipara, továbbá Németország, Franciaország, Kína és Olaszország. A guargumigyártás mellékterméke az extrakció után visszamaradt guardara vagy guarliszt, ezt magas (42%) fehérjetartalma miatt állati takarmányként használják, a Magyar Takarmánykódexben is hivatalos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése